Du kan hela ditt liv, kapitel 3

Det förflutna har ingen makt över mig.

Det här är det tredje inlägget i min serie om boken Du kan hela ditt liv av Louise L Hay.

I det här kapitlet är det dags att göra en mental städning för att kunna frigöra sig från begränsande och negativa tankar. Det innebär att gräva litegrann i det förflutna för att sedan kunna släppa taget och gå vidare. Louise beskriver denna städning på ett väldigt fint sätt:

Somliga tycker att denna rengöringsprocess är mycket smärtsam, men det behöver den inte vara. Vi måste se efter vad som finns innan vi kan rensa ut det. Man behöver inte bli arg för att städa ett rum. Samma sak gäller när vi städar vårt mentala rum. Du behöver inte bli arg, därför att något av det du tror på måste överges. Låt det försvinna lika enkelt som när du skrapar ner matrester i soppåsen efter måltiden. Skulle du verkligen vilja gräva i gårdagens avfall för att göra i ordning dagens måltid? Gräver du i gårdagens mentala avfall för att skapa morgondagens upplevelser? Om en åsikt eller tanke inte längre tjänar sitt syfte, gör dig av med den!

Övningen består av att på ett papper skriva ned alla negativa saker som dina föräldrar, lärare och släktingar sa till dig när du var liten. Det kan vara att någon sa att du inte var bra på något, eller något negativt om din kropp eller dina egenskaper. När du sedan har alla dessa ord på papper, kan du titta på dem, och inse att det förmodligen är såhär dina negativa tankar om dig själv har uppstått. Det någon sa har etsat sig fast, och du tror att det är din egen åsikt, att det är sant. Men det är det inte. Det är bara resultatet av vad en person sa till dig för många år sedan, och det betyder ju verkligen inte att det är sant. Därför kan du välja att avlägsna dessa tankar från ditt medvetande.

För mig var detta en otrolig lättnad. Jag insåg att flera saker som jag trodde om mig själv inte alls stämde. Vad skönt! Och ännu en gång: Vi kan alla välja vad vi tror om oss själva, och det vi tror kommer att bli verklighet eftersom vi helt och hållet skapar vårt eget liv.

Denna lista av negativa saker kan ju leda till att man blir arg på till exempel sina föräldrar. Men då är det väldigt viktigt att komma ihåg detta: De kunde inte lära dig något som de själva inte visste om. Om de inte visste hur man älskar sig själv, hur skulle de då kunna lära dig att älska dig själv? De gjorde det bästa de kunde utifrån sin kunskap och erfarenhet. När du förlåter dem, kan du också förlåta dig själv och göra dig fri. Och då kan du säga till dig själv: Det förflutna har ingen makt över mig.

 Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s